Huis inrichten

Alles over wonen en interieur

Door - admin

Eiken voor buiten: Kiest u voor fijnbezaagd of geschaafd eikenhout?

Bij HOUTvakman.be hebben we een uitgebreide collectie eikenhout voor buiten, dat perfect is voor diverse buitenprojecten. Ons eikenhout straalt warmte en luxe uit en is ideaal voor overkappingen, buitengebouwen, buitenwanden, schuttingen en poorten. U vindt een ruime collectie eiken balken bij HOUTvakman.be, maar daarnaast ook een ruime keuze aan planken, planchetten en diverse rabatplanken, zodat u altijd het juiste tuinhout voor uw project kunt vinden!

Fijnbezaagd VS geschaafd.

Binnen onze collectie eikenhout voor buiten heeft u de keuze tussen fijnbezaagd (ruw) hout en geschaafd hout en we willen graag uitleggen wat het verschil is tussen deze twee opties.

Fijnbezaagd eikenhout is machinaal gezaagd eiken zonder verdere nabewerking. Het is ruw tuinhout met een oppervlak bedekt met houtvezels en het kan wat watervlekken, oxidevlekken en sporen van de zagerij bevatten. Ruw eiken heeft scherpe hoeken en randen en vertoont altijd oneffenheden aan het oppervlak. Het is nooit volledig haaks en maatvast, dus het is belangrijk om rekening te houden met maatafwijkingen. Ruw fijnbezaagd eikenhout heeft een stoere en landelijke uitstraling, wat het perfect maakt voor “grof zichtwerk”, zoals bijv. de dragers van een houten overkapping. Onze collectie ruw eikenhout omvat een uitgebreide selectie balken, planken en diverse rabatplanken waaronder met name Zweeds rabat en Z-profielen. 

Als u op zoek bent naar hout voor buiten dat maatvaster is en een egaler uiterlijk heeft,dan is geschaafd eikenhout de beste keuze. Geschaafd eikenhout ondergaat een 4-zijdige machinale schaafbewerking, waarbij vrijwel alle houtvezels en oneffenheden worden verwijderd. Hierdoor krijgt het hout een gelijke afmeting in breedte en dikte over de gehele lengte. Desondanks moet u ook bij geschaafd eikenhout voor buiten rekening houden met maatafwijkingen als gevolg van de natuurlijke werking van het hout. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de kopmaat en hoe langer het product is, des te groter de kans op vervorming of kromtrekking. Onze collectie geschaafd eikenhout omvat planken, balken en een unieke selectie rabatdelen, zoals channelsiding, halfhouts rabat, dubbele rhombus en blokprofielen.

Altijd de juiste eiken balk & eiken plank van HOUTvakman.be voor uw buitenproject, of u nu de voorkeur geeft aan fijnbezaagd of geschaafd tuinhout. Twijfelt u nog? Op onze website vindt u uitgebreide video’s waarbij het verschil tussen ruw & geschaafd eikenhout duidelijk wordt toegelicht, dan weet u het zeker!