Huis inrichten

Alles over wonen en interieur

Door - admin

Waar moet raambekleding in de slaapkamer aan voldoen? 3 tips!

Op zoek naar nieuwe raambekleding voor in de slaapkamer? Dan sta je direct voor tal van verschillende opties. Het aanbod van raambekleding is tegenwoordig namelijk tamelijk hoog. Op bekende sites als Veneta.com word je overladen met verschillende mogelijkheden en opties. Grote kans dat inmiddels door de bomen het bos niet meer ziet.

Want hoe kies je nog de juiste raambekleding als het aanbod zo ongelooflijk groot is? Waar let je op bij het kiezen van raambekleding voor de slaapkamer? Met behulp van de volgende drie tips moet het zeker lukken om iets passends te vinden.

1.      Verduistering

Verduisterende kwaliteiten staan natuurlijk op de eerste plaats in de slaapkamer. Het lichaam heeft een verduisterende ruimte nodig om kwalitatief te kunnen slapen. Alleen wanneer het donker is, maakt het lichaam namelijk voldoende slaaphormonen aan. Mensen die in een te lichte kamer slapen, slapen over het algemeen dan ook veel minder diep, te laat en worden ook weer veel eerder wakker. Het lichaam is namelijk ingesteld op natuurlijk daglicht. Dit betekent dat er signalen in het lichaam worden afgegeven zodra het donker of juist licht is.

Vroeger was dat dé manier om te bepalen wanneer het tijd was om te gaan slapen. Inmiddels leven we veel meer volgens de klok en is dat niet meer de manier om ons slaappatroon te ontwikkelen. Daarom maken we nu standaard gebruik van extra verduistering in de slaapkamer. Hier moeten de gordijnen dan ook zeker aan voldoen.

Gelukkig worden de meeste soorten raambekleding tegenwoordig ook geleverd in een verduisterende variant. Denk aan verduisterende rolgordijnen of vouwgordijnen. Zo geniet je niet alleen van sfeervolle raambekleding, maar ook nog eens van een veel betere nachtrust.

2.      Kleurgebruik

Raambekleding moet niet alleen praktisch zijn, maar zal ook de nodige sfeer geven binnen de ruimte. Sterker nog: met gordijnen wordt de basis voor de sfeer in de rest van de ruimte gelegd. Het is daarom van essentieel belang dat de gordijnen over de juiste sfeer beschikken. Kijk hierbij vooral naar het kleurgebruik.

We raden aan om voor neutrale kleuren te kiezen. Soms zien we ook gordijnen in zeer felle kleuren als oranje en groen voorbijkomen. Bedenk echter goed dat dit trendkleuren zijn. Kleuren die je tijdelijk gebruikt om accent te leggen in de kamer, maar waar je na enkele jaren waarschijnlijk weer op uitgekeken bent. Daarom is het belangrijk dat je het kleurgebruik zo neutraal mogelijk houdt. Zo passen de gordijnen bij iedere kleur of stijl en kunnen deze gewoon echt jaren blijven hangen. Dat is makkelijk geld besparen op de lange termijn.

3.      Kies voor isolerende raambekleding

Heb je nog altijd enkel glas in slaapkamer? Dan is het ook goed om op de isolatie van de raambekleding te letten. Gordijnen beschikken namelijk over verschillende gradaties van isolerende werkingen. Het ene gordijn isoleert beter dan het andere. Kies voor gordijnen met een hogere isolatiegraad voor een hoger wooncomfort in de slaapkamer. Zo hou je de temperaturen hier zo stabiel mogelijk.